Főoldal Blog EZÉRT KELL ODAFIGYELNED A VÁRANDÓSSÁG ALATTI HÍZÁSRA

EZÉRT KELL ODAFIGYELNED A VÁRANDÓSSÁG ALATTI HÍZÁSRA

2021-01-18

A várandósság nem a fogyókúra, hanem a testsúly-kontroll időszaka, mind a túlsúlyos, mind a normál súlyú várandósoknál.Fontos, hogy egy normál testsúlyú anyánál a hirtelen és túl nagy súlygyarapodás ugyanolyan kockázat a magzatra-, és újszülöttre nézve, mintha a kismama eredendően elhízott lett volna.

A várandósság alatt ezért hangsúlyozottan fontos az egészséges étrend. A megfelelő fehérje-, rost-, vitaminbevitel, továbbá a szénhidtátbevitel kontrollja, így a finomított szénhidrátok és üres kalóriák kerülése.

va-rnado-ssa-g-alatti-tu-lsu-ly

Miért kell tudatosan étkezni várandósság alatt?

  1. A magzat energia-, és tápanyagigényéről gondoskodik, hozzájárul ahhoz, hogy a baba egészséges születési súllyal és megfelelő időben jöjjön a világra.
  2. A várandósság alatti túl nagy mértékű, vagy túl gyors ütemű súlygyarapodás kockázatot jelent a kismamára és magzatra is, ennek elkerülése, csökkentése miatt lényeges tudatosan, egészségesen étkezni a várandósság alatt. 
  3. A kismama egészségére és közérzetére pozitívan hat, mind rövid-, mind hosszú távon. Az alacsony glikémiás indexű, stabil vércukorszintet biztosító diéta hozzájárul olyan gyakori problémák megelőzéséhez, mint a reggeli rosszullét, a székrekedés. Pozitív hatással van a mentális állapotunkra és közérzetünkre is. Megfelelő táplálkozással kisebb az esély a depresszióra, szorongásra a terhesség alatt.
  4. Végül pedig, a várandósság a plusz kilók szempontjából is sorsdöntő időszak lehet egy nő életében, sokaknál innen indulnak vagy kezdenek súlyosbodni a súlyproblémák, ám kiegyensúlyozott táplálkozással ezek a problémák is elháríthatók. Ha egészséges a súlygyarapodás a várandósság idején, akkor a szülés utáni fogyás is könnyebben megy majd.

További cikkek

Túlsúly veszélye várandósság alatt
ANYA, MAGZAT, GYERMEK - A TERHESSÉGI TÚLSÚLY MINDENKI SZÁMÁRA KOMOLY KOCKÁZATOT JELENT

A terhesség nem a fogyókúra, hanem a tudatos súlykontroll időszaka. Bizonyos veszélyes állapotok, mint a terhességi cukorbetegség, terhességi magas vérnyomás és a toxémia előfordulási gyakorisága is nagyobb az elhízott kismamák körében. Dr. Farkas Kitti és Dr. Csermely Gyula, a Kismamadiéta.hu szakorvosai arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen kockázatokat rejt a terheskori elhízás a fejlődő magzatra, a kismamára és a megszületett gyermekre nézve.

Tovább >
ANDI EGÉSZSÉGES SÚLYGYARAPODÁSÁNAK TÖRTÉNETE

Andi több mint egy éve csatlakozott az Alakorvoslás Programhoz, mára pedig gyönyörű, csinos kismama lett. Hamarosan édesanyává válik, ezért megosztotta saját történetét. Hogyan fogott bele a Kismama Programba? Mit jelentett ez a mindennapjaiban? Hogy érzi magát?

Olvassátok el inspiráló történetét!

Tovább >
Dr. Farkas Kitti szülés után
SZÜLÉS UTÁN ÚJRA FORMÁBAN

Az ikreim, Liza és Matyi születése kapcsán nagyon érdekes volt megtapasztalni személyesen, mindazt, amit orvosként tudok, illetve amit férjemtől és az édesapámtól szülész-nőgyógyászként valamint édesanyámtól gyermekorvosként hallok. Összefoglalom nektek a legfontosabb tudnivalókat a szülés utáni regeneráció témakörben, tulajdonképpen első kézből.

Tovább >
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem