Főoldal Blog NEM JÓ TÚLSÚLLYAL KEZDENI A VÁRANDÓSSÁGOT

NEM JÓ TÚLSÚLLYAL KEZDENI A VÁRANDÓSSÁGOT

2021-01-18

A kismamák esetében a testsúly kontrolljának különösen fontos szerepe van, mivel a teherbeesés esélye, a várandósság kimenetele, a kismama és az újszülött egészsége szempontjából is problémát jelenthet a túlsúly. Mindezzel a legtöbben tisztában is vannak. Ugyanakkor azt már kevesebben gondolják végig, hogy a kockázatok elkerülését már a várandósság előtti időszakban el kell kezdeni.

 

Ha döntünk arról, hogy babát szeretnénk, akkor érdemes tudatosítani magunkban: már a fogantatás előtti időszakra is igaz, hogy nem csak a saját egészségünkért vagyunk felelősek, hanem rövidtávon a magzat, hosszú távon pedig a születendő gyermekünk egészségére is hatással vagyunk. Ezért már ekkor több figyelmet kell szentelnünk arra, hogy odafigyeljünk a testünkre. A rendszeres, változatos, kiegyensúlyozott étkezés, és szükség esetén a túlsúlytól való megszabadulás ilyenkor fontosabb, mint valaha.

tu-lysu-llyal-kezdeni-a-va-rnado-ssa-got

Hogy pontosan miért?

  1. A jelentős túlsúly megnehezíti a megtermékenyülést. A petesejtek körüli túl sok zsír ugyanis felboríthatja a sejtek anyagcseréjét, ami csökkenti a fogantatás esélyét, illetve növeli a magzat elvesztésének kockázatát. Emiatt van az, hogy az elhízással küszködők esetében sokszor nehezen jön össze a baba, illetve mesterséges megtermékenyítés esetén is többször kell próbálkozni.
  2. Azok, akik a várandósság előtt nem változtatnak az életmódjukon, kiteszik magukat annak a veszélynek, hogy a várandósság alatt nagyon el fognak hízni. Ezt sokkal jobb ideje korán megelőzni, mint később küszködni vele.
  3. A várandósságot nagy túlsúllyal indítani komoly kockázat a leendő kismama és a magzat számára. Az induló többletsúly mértékétől nagyban függ a kismama egészsége, így például a terhességi cukorbetegség kockázata már egy kisebb túlsúly esetén is fennáll, de extrém elhízás esetén egész biztos, hogy kialakul. Később, az elhízott várandósoknál sokkal gyakoribbak a kialakuló betegségek: a magas vérnyomás, a fehérje ürítés, és a császármetszés szükségességének aránya is jóval magasabb. Továbbá nő a trombózisveszély, a tüdőembólia kockázata, ill. műtét után elhúzódó a sebgyógyulás.
  4. A felsorolt egészségi kockázatok a gyermeket is érintik majd, bizonyos betegségek kockázata az ő esetükben is nő: fejlődési rendellenesség, fiatal korban kialakuló cukorbetegség, keringési betegség, akár szívbetegség lehet a következmény.

Mindebből következik, hogy az ideális az lenne, ha szükség esetén már a várandósság előtt történne egy súlyvesztés. Hiszen később, az elhízásból adódó problémákat már jóval nehezebben fogjuk tudni kezelni. Tegyünk meg mindent magunk és leendő gyermekünk egészsége érdekében már a fogantatás előtt. Ez a gyermekvállalásra való felkészülés legfontosabb része.

További cikkek

Túlsúly veszélye várandósság alatt
ANYA, MAGZAT, GYERMEK - A TERHESSÉGI TÚLSÚLY MINDENKI SZÁMÁRA KOMOLY KOCKÁZATOT JELENT

A terhesség nem a fogyókúra, hanem a tudatos súlykontroll időszaka. Bizonyos veszélyes állapotok, mint a terhességi cukorbetegség, terhességi magas vérnyomás és a toxémia előfordulási gyakorisága is nagyobb az elhízott kismamák körében. Dr. Farkas Kitti és Dr. Csermely Gyula, a Kismamadiéta.hu szakorvosai arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen kockázatokat rejt a terheskori elhízás a fejlődő magzatra, a kismamára és a megszületett gyermekre nézve.

Tovább >
ANDI EGÉSZSÉGES SÚLYGYARAPODÁSÁNAK TÖRTÉNETE

Andi több mint egy éve csatlakozott az Alakorvoslás Programhoz, mára pedig gyönyörű, csinos kismama lett. Hamarosan édesanyává válik, ezért megosztotta saját történetét. Hogyan fogott bele a Kismama Programba? Mit jelentett ez a mindennapjaiban? Hogy érzi magát?

Olvassátok el inspiráló történetét!

Tovább >
Dr. Farkas Kitti szülés után
SZÜLÉS UTÁN ÚJRA FORMÁBAN

Az ikreim, Liza és Matyi születése kapcsán nagyon érdekes volt megtapasztalni személyesen, mindazt, amit orvosként tudok, illetve amit férjemtől és az édesapámtól szülész-nőgyógyászként valamint édesanyámtól gyermekorvosként hallok. Összefoglalom nektek a legfontosabb tudnivalókat a szülés utáni regeneráció témakörben, tulajdonképpen első kézből.

Tovább >
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem